Beräkna billån

Beräkna billån

Har du kollat in en bil som du verkligen vill köpa? Är det dags att beräkna billån och jämföra olika långivare? Innan du förälskar dig allt för mycket i bilen kan det vara bra att få svar på hur du kan finansiera bilköpet. I blogginlägget berättar vi mer om hur du kan beräkna billån.

För de allra flesta som står inför ett bilköp är lån en förutsättning. Hos många banker kan du få professionell hjälp och vägledning med att beräkna billån. Ett lånealternativ är lån med säkerhet, vilket innebär att du kan låna upp till 80% av bilens värde. Det betyder att du själv ska kunna lägga 20% i kontantinsats. I detta fall skulle kontantinsatsen fungera som en säkerhet för lånet. Det skulle kunna innebära att om du inte betalar på lånet enligt överenskommelse, har banken som långivare rätt att till slut tvinga dig att sälja bilen för att få tillbaka sina pengar.

När du ska beräkna billån bör du även se över lånealternativet blancolån, som till skillnad från ett billån genom banken eller bilhandlaren, inte kräver någon kontantinsats eller säkerhet. Om du av någon anledning inte skulle klara av att betala på ett blancolån skulle du personligen bli ansvarig för de ekonomiska konsekvenser som följer. Om du väljer att ta ett billån utan kontantinsats ska du räkna med att du kommer att erbjudas en högre räntesats, än vid ett lån med kontantinsats. Men du kan också se närmare på möjligheten att låna till kontantinsatsen hos en annan långivare.

Jämför olika långivare

Att jämföra olika långivare och beräkna billån är väl investerad tid. Många långivare kan skylta med låga räntor, men det krävs att du dyker ner i det finstilta. En låg ränta kan innebära höga avgifter. Tumregeln är att inte ta första bästa erbjudande, utan att begära in många olika låneförslag och beräkna billån grundligt.

Vad man ska tänka på när man beräknar billån

Oavsett om du siktat in dig på en ny eller begagnad bil kommer du att behöva beräkna billån och fördjupa dig i olika lån och lånemöjligheter. Det är lätt att förledas av låga räntesatser, men du ska noga lägga märke till om det är den nominella eller effektiva räntan som avses. Det är nämligen den s.k. effektiva räntan som avgör vad lånet totalt sett kommer att kosta dig. Om du upptäcker en stor skillnad mellan nominell och effektiv ränta, är det stor sannolikhet att det tillkommer höga avgifter till den nominella räntan.

Det är viktigt att du inte heller stirrar dig blind på din månadskostnad, utan ser på hur mycket lånet kommer att ha kostat dig när låneperioden är slut. Utöver kostnader för att äga bilen kommer du att ha kostnader för underhåll, försäkringar och drivmedel. Dessa ska finnas med i din lånekalkyl för att både du och din långivare ska kunna se att lånet är en ekonomiskt hållbar lösning.

Att låna till kontantinsatsen

Visst är det så att den som lyckats spara ihop till en kontantinsats när bilköpet ska genomföras har ekonomiska fördelar såsom lägre ränta. Men det är långt från alla bilköpare som har en kontantinsats redo när erbjudandet dyker upp. Dags att beräkna billån? Har du insett att det mest fördelaktiga är att låna till kontantinsatsen?

Vi kan ta ett exempel. Om bilen du planerar att köpa kostar 200 000 kr, så kan du låna 160 000 kr hos banken. Kontantinsatsen är resterande 20% och innebär i det fallet 40 000 kr.

Hos Friia kan du låna 10 000 – 70 000 kr med låneperioder på 1 – 7 år.

Är det dags att beräkna billån?

Att låna pengar

Genom att grundligt beräkna billån kommer du inte att låna mer än du behöver. Är du nyfiken på att höra om det lån som Friia kan erbjuda dig är tillräckligt för att finansiera kontantinsatsen? Om du är ute efter en begagnad bil kan 70 000 kr räcka långt.

Hos Friia kan du enkelt och snabbt beräkna billån online. I ansökningsprocessen ska du ange önskat lånebelopp och låneperiod, besvara obligatoriska frågor, samt bekräfta din identitet med BankId. Vi beviljar ansökningar dygnet runt och du kan därför förvänta ett svar från oss direkt. Låneförslaget innehåller den konkreta räntesats och månadskostnad som du erbjuds, där faktorer som lånebelopp, återbetalningstid och din betalningsförmåga är avgörande.

Oavsett om du vill köpa en begagnad bil för 50 000 kr, eller en ny bil för 200 000 kr kan Friia hjälpa dig med hela eller delar av billånet.

Beräkna billån och ansök kostnadsfritt om att låna pengar här>>