bolån

Bolån

Att köpa bostad är en av de största investeringar vi gör i våra liv. Därför bör du som det första ha skannat marknaden så du känner till priser på bostäder i de områden du kan tänka dig (och har råd) att bo i.

Lägg mycket tid på att jämföra olika aktörer på marknaden för att se vem som kan ge dig den lägsta bolåneräntan. Därefter kan det vara smart att ansöka om ett kostnadsfritt lånelöfte.

I detta blogginlägg förklarar vi hur bolån fungerar och hur Friia kan hjälpa dig med kontantinsatsen.

Innan du ansöker om bolån

När du ansöker om bolån för första gången innebär det en längre ansökningsprocess än vid vanliga privatlån. Så snart du hittat ett boende som du kan tänka dig att investera i kan det vara en bra idé att göra en budgetkalkyl. Den ger dig en klar bild över alla hushållets inkomster samt kostnader som är förbundna med att äga och bo i den önskade bostaden varje månad.

Nu är det upp till dig att jämföra olika banker och den snittränta på bolån som de kan erbjuda. Du är givetvis ute efter den lägsta bolåneräntan, så att skanna nätet efter långivare är väl investerad tid.

Hur fungerar bolån?

När du börjat gå på visningar som ligger inom din tänkta budget kan det vara smart att så snart som möjligt ansöka om ett lånelöfte. Ett lånelöfte fungerar som en preliminär låneansökan. De flesta bostäder kostar över miljonen, vilket gör att banken behöver information om både låntagarnas inkomster och ekonomi, samt om bostadens värde, för att kunna göra en seriös bedömning.

Handläggningstiden för lånelöfte om bolån är generellt snabb och i normalfallet får du svar samma dag. Det kostar inget att ansöka om lånelöfte och erbjudandet från banken gäller i 6 månader. Det är först när du börjar buda på en bostad som du ansöker om att få ditt lånelöfte omvandlat till ett bolån.

Kontantinsats för bolån

När du tar ett bolån kommer den bostad du köper att fungera som säkerhet för lånet. Det betyder att om du skulle sluta att betala på ditt lån av en eller annan anledning, kan din pantsatta bostad behöva säljas för att banken ska få tillbaka sina pengar.

När du ska köpa bostad kan du bara låna till 85% av bostadens värde. Det vill säga att du måste hosta upp 15% av värdet till en s.k. kontantinsats. För en bostadsrätt som kostar 2 000 000 kr skulle det innebära en kontantinsats på 300 000 kr. Det är givetvis bra om du lyckats spara ihop till det, men det är det långt från alla som lyckas med. Vilka är då dina lånemöjligheter? Hos Friia kan du ansöka om ett lån som täcker en del av kontantinsatsen och därmed kompletterar ditt bolån.

Ansök enkelt om extra 10 000 – 70 000 kr, så blir ditt bolån hos banken förhoppningsvis beviljat. Det är helt gratis att ansöka om lån hos oss. Ansökan behandlas direkt och pengarna betalas ut inom 30 minuter – dygnet runt!

Kombinera ditt bolån med ett privatlån

Med ett beviljat privatlån hos Friia bestämmer du själv vad du ska använda pengarna till. Det kan som vi nämnde innan användas till att finansiera en del av kontantinsatsen, eller så kan du använda lånet till andra utgifter förbundna med bostadsbytet. För det kostar mycket pengar att flytta – kostnader för flyttbil, flyttstäd och mindre renoveringar gör snabbt att kostnaderna drar iväg.

Är det mellan 10 000 – 70 000 kr du vill låna? Läs vidare för att höra hur bolånet kan kombineras med ett lån hos Friia, och vilka räntesatser vi kan erbjuda

Räntesatser för bolån och privatlån

När du kombinerar ditt bolån hos en bank med ett privatlån hos oss är räntan din enda kostnad för det nya lånet. Räntesatserna är individuella och bygger på lånebeloppets storlek, hur lång avbetalningstid du önskar, samt din betalningsförmåga.

Det är först när du gjort en ansökan om lån hos oss som vi kan ge dig ett konkret låneförslag innehållande den räntesats som vi kan erbjuda dig.

Bolånet har du antagligen blivit beviljad hos en bank, och det har därför en separat ränta. Den ska därför inte sammanblandas med den ränta du erbjuds på ditt lån hos Friia. Hos oss ligger räntan på mellan 1,667% och 3,25% per månad.

I jämförelsestabellen nedan kan du se hur räntekostnaderna, samt den totala månadskostnaden, varierar beroende på hur länge du väljer att lånet ska löpa.

Vidare kan du se ränte- samt månadskostnader baserade på de olika räntesatser som vi kan komma att erbjuda dig.

Låt inte drömboendet glida dig ur händerna – ansök snabbt om ett lån på upp till 70 000 kr hos Friia! 70 000 kr kan vara nog för att bolånet ska beviljas och bostadsaffären ska gå i lås.

Så vad väntar du på?

Ansök enkelt och kostnadsfritt om ett lån som kompletterar ditt bolån här>>