budget företag

Budget företag

En budget är grunden för all typ av företagande. Med en hållbar budget och inblick i ekonomin är förutsättningarna för att driva företag bättre. I blogginlägget kan du läsa mer om vikten av en budget för företag och vad som ska ingå i en budget.

Dags att starta företag?

Många lever med drömmen om att en dag starta ett eget företag. Har du ställt fördelar mot nackdelar och kommit fram till att det är nu du ska starta företaget? Med rätt planering är du bättre förberedd på din nya arbetsroll och allt vad den innebär. De största fördelarna med att starta företag brukar vara att du blir din egen chef, friheten i att göra sådant du är intresserad av, sätta dina egna arbetstider och deadlines, samt att du kan tjäna mycket pengar.

För många som tidigare arbetat som anställda med en fast lön varje månad, kan klivet ut i företagande kännas väldigt nytt och osäkert. Oavsett om du känner dig osäker inför allt nytt omkring ekonomi och faktureringar, eller om du känner dig som hemma, ska du göra en budget för att få koll på företagets ekonomi.

Att göra en budget

När man startar företag för första gången är det bra att hitta en bra budgetmall. Det kan ofta vara en excelfil som du kan hitta gratis på nätet.

Det finns två olika slags budgetar företag ska arbeta med parallellt, dels en likviditetsbudget, men också en resultatbudget. En resultatbudget visar om ditt företag går med vinst eller förlust när året är slut, medan likviditetsbudgeten visar hur pengarna kommer att räcka för att täcka utgifterna varje månad. Det vanliga är att inkomster och utgifter inte är jämt fördelade över året.

När du gör en budget för första gången kan det vara svårt att föreställa sig vilka resultat man ska förvänta sig. År nummer två och tre är oftast mycket enklare. Där kan du som regel ta utgångspunkt i sista årets budget och göra justeringar.

Startbudget

Om du befinner dig i uppstartsfasen med ditt företag inser du säkert att den första tiden kommer att innebära särskilda kostnader. Det kan handla om investeringar i form av lokal, firmabil eller dator.

Även om du säker sparat en del för att kunna starta upp företaget, hopas kostnaderna lätt ihop under de första månaderna. Då kan det vara skönt att veta att du kan låna till ditt företags startbudget.

Så sluta oroa dig för de extra kostnader som är förbundna med uppstarten av företaget. Du löser enkelt situationen genom att låna 10 000 till 70 000 kr.

Du behöver inte heller redovisa vad pengarna ska användas till. Bra va?

Ansök om lån hos Friia redan idag – så har ditt företag snart en budget som håller.

Ansök enkelt om lån

Om du är grundlig och realistisk när du gör din budget till ditt företag kommer du inte att låna mer än du behöver. Om det visat sig att din budget inte håller, kan du se närmare på hur Friia kan hjälpa dig. 70 000 kr kan räcka långt om det handlar om en ny dator och inventarier.

Det är kostnadsfritt att ansöka om ett lån hos Friia, oavsett om du driver företag eller tar ett lån som privatperson.

I ansökningsprocessen ska du ange önskat lånebelopp och låneperiod. Du behöver dessutom besvara några obligatoriska frågor, samt bekräfta din identitet med BankId. Vi arbetar för högtryck med att behandla ansökningar och du kan förvänta ett svar från oss direkt. Om du beviljas lån hos oss kan du i låneförslaget se den konkreta räntesats och månadskostnad som du erbjuds. Faktorer som lånebelopp, återbetalningstid och din betalningsförmåga är avgörande för ditt erbjudande.

Oavsett om du märker att budgeten inte håller i uppstartsfasen, eller om du plötsligt blivit tvungen att investera i något som kunderna efterfrågar, kan Friia hjälpa dig med lånet.

Ansök kostnadsfritt om att låna pengar till ditt företag här>>

Lån till företag

När ditt företag lånar pengar hos oss är räntan den enda kostnaden som är förbunden med lånet. Inga dolda avgifter eller kostnader tillkommer. Räntan ska betalas varje månad under låneperioden, som kan vara 1 – 7 år. Våra räntesatser ligger mellan 1,667% och 3,25%.

Ta en titt på jämförelsetabellen nedan.
Där kan du se att lånebelopp och räntesats är detsamma, men du kan också utläsa att det är låneperioden som avgör vilken totalkostnad ditt företag skulle kunna få. Den visar att om du kan betala av lånet under ett år kommer lånet att kosta ditt företag betydligt mindre än om väljer en låneperiod på fyra år.

I jämförelsetabellen nedan ser du hur räntekostnaderna ser ut beroende på om du skulle erbjudas högsta eller lägsta räntan.

Se hur Friia kan hjälpa ditt företag med att få budgeten att gå ihop. Ansök här>>