Kontantinsats

Kontantinsats

Har du fått ja hos banken? Grattis!

Men har du egentligen en klar plan för hur du ska finansiera kontantinsatsen? I detta blogginlägg reder vi ut begreppet kontantinsats och förklarar hur enkelt du kan låna till kontantinsatsen.

Ansök om lånelöfte

När det handlar om bostadsköp och stora summor pengar finns det inga genvägar. Du behöver vara både grundlig och realistisk när du undersöker dina möjligheter till att låna och bo. Det kan hända att du behöver gå på många visningar innan du hittar rätt typ av bostad i rätt område och till rätt budget. Den biten ser de flesta som ett rent nöje.

Innan du hunnit förälska dig i ett hus eller lägenhet som du vill buda på kan det vara en god idé att kontakta banken och ansöka om ett lånelöfte. Med ett lånelöfte vet du vilket prisläge din framtida bostad kan ligga inom.

Det finns som sagt inga genvägar. Att jämföra bolåneräntor hos olika banker och andra långivare är väl investerad tid.

Kontantinsats för bolån

Vid köp av bostad kan ett bolån täcka 85% av bostadens värde. Det gör att du som låntagare ska kunna finansiera kontantinsatsen, som består av resterande 15%. Låt oss säga att du köper en bostadsrätt för 1 000 000 kr, då skulle kontantinsatsen vara 150 000 kr.

Banken kräver en kontantinsats för att säkra sig mot bostadens eventuella värdeminskning. Faktum är att den bostad som du köper också kommer att fungera som säkerhet för lånet. Det skulle kunna innebära att banken har rätt att sälja din bostad om du av någon anledning slutar betala på lånet.

Det är långt från alla bostadsköpare som har hunnit spara ihop de 15 % som kontantinsatsen utgör. Finns det möjlighet att låna till kontantinsatsen?

Det finns det faktiskt. Om du bara behöver finansiera en del av kontantinsatsen kan Friia hjälpa.

Kan ett lån på 10 000 – 70 000 kr göra att du får ihop till kontantinsatsen? Ansök då enkelt och kostnadsfritt om lån hos oss. Din ansökan behandlas direkt – och pengarna betalas ut inom 30 minuter dygnet runt!

Handpenning – en del av kontantinsatsen

Vi nämnde tidigare att kontantinsatsen utgör 15% av bostadens värde. Men vad är då handpenning?, tänker kanske du. Kontantinsats och handpenning är begrepp som ofta förväxlas. Handpenning är en säkerhet som betalas till säljaren eller mäklaren för att visa att man som köpare avser att genomföra bostadsaffären. Handpenningen är oftast 10% av bostadens värde och betalas först, varefter de resterande 5% i kontantinsats betalas. Därför kan man säga att hela kontantinsatsen är 15%, och att handpenningen är en del av kontantinsatsen.

Låna till kontantinsatsen

För att ha råd med bolånet kan du behöva låna till kontantinsatsen. Om det är 10 000 – 70 000 kr du saknar för att kunna genomföra bostadsköpet, kan ett lån hos Friia vara lösningen.

För dig som lyckats skrapa ihop till kontantinsatsen, men vet att bostadsbyte innebär kostnader för flyttbil, flyttstäd och mindre renoveringar, kan behöva låna i alla fall. Med ett beviljat lån hos Friia bestämmer du nämligen helt själv vad du ska använda lånet till. Du ska inte redovisa ändamålet med ditt lån någonstans.

Om du överväger att låna till kontantinsatsen kan du ta en titt på de olika räntesatser du kan komma att erbjudas av Friia.

Räntesatser när du lånar till kontantinsatsen

I förbindelse med att du tar ett nytt lån för att lösa kontantinsatsen kommer du att erbjudas en bestämd räntesats. Denna räntesats kommer att vara din enda kostnad och betalas månadsvis under 1 – 7 år. Räntesatsen är individuellt satt och har att göra med lånets storlek, låneperiod och din betalningsförmåga. Den ränta som vi kan erbjuda dig framgår av det konkreta låneförslaget som vi skickar dig efter du gjort din ansökan. Att ansöka är enkelt, kostnadsfritt och går snabbt.

Friia kan erbjuda räntesatser på mellan 1,667% och 3,25% per månad. Ta en titt på jämförelsetabellen nedan där lånebelopp och räntesats är detsamma, men låneperioden har en avgörande roll för den totala kostnaden för lånet. Den visar tydligt att du, om du kan, inte bör låna under en längre låneperiod än nödvändigt.

Nedan kan du avläsa hur stor betydelse den räntesats som du erbjuds kan ha på månadskostnaden.

Vi vet hur pirrig och nervig man kan bli när man hittat den rätta bostaden och bara vill slå till. Är det dags att tänka snabbt?  Vi agerar snabbt – behandlar ansökningar, samt betalar ut lånebelopp dygnet runt.

Låna till kontantinsatsen, och försäkra dig om att ditt bostadsköp kan genomföras!

Ansök enkelt och kostnadsfritt om ett lån till din kontantinsats här>>