Nya lån

Nya lån. Behöver du ansöka om nya lån för att förverkliga dina drömmar? Olika långivare behandlar ansökningar om nya lån olika. Få svar på hur du kan finansiera ditt köp genom ett nytt lån hos Friia. I blogginlägget berättar vi mer om hur vi ser på nya lån och behandlar ansökningar om nya lån.

Enkelt att ansöka om nya lån

Det ska vara enkelt att ansöka om nya lån. Du gör det direkt från din dator dygnet runt. Ett beviljat nytt lån ska tillika vara en hållbar lånelösning både för dig som kund och oss som kreditgivare. Därför värderas din kreditvärdighet högt av oss. Vi behandlar låneansökningar omgående och betalar ut lånebelopp direkt. Om du har ett akut behov av nya lån går det alltid snabbt att ansöka om nya lån hos oss.

Ansökningsprocessen för nya lån

Vi vill gärna beskriva ansökningsprocessen i tre enkla steg, så du redan nu vet hur smidigt du ansöker om nya lån hos oss.

 1. Fyll i låneformuläret
  Det första du ska göra om du vill ansöka om nya lån hos Friia är att fylla i vårt låneformulär. Det består av ett antal frågor som ligger till grund för ditt erbjudande. Avslutningsvis bekräftar du din identitet med BankID.
 2. Få svar på ansökan om nya lån
  Med den information vi får från låneformuläret kommer vi att kunna presentera ett låneförslag anpassat till din ekonomiska situation. För oss tar det få minuter att bedöma informationen i låneformuläret. Svaret från oss ser du på skärmen nästan direkt. Om din ansökan om nya lån inte skulle bli godkänd kan vi i vissa fall istället erbjuda ett lägre lånebelopp än du ansökte om. Om det skulle visa sig att du inte alls kan beviljas ett lån hos oss kommer även detta att framgå av det direkta svaret på skärmen.
 3. Acceptera erbjudandet om nya lån 
  Läs och begrunda erbjudandet om nytt lån. Innan vi kan betala ut ditt nya lån måste du acceptera erbjudandet. Därefter gör vi en direktöverföring till ditt konto. Utbetalning av nya lån sker dygnet runt till konton i alla banker.

Visst erbjuder vi en smidig ansökningsprocess?
Få svar på din ansökan om lån här »

Vem kan ansöka om nya lån?

Det finns några grundläggande krav som våra låntagare måste uppfylla för att vara aktuella för nya lån. Du är varmt välkommen att ansöka om lån hos oss om du uppfyller följande krav:

 1. Är äldre än 23 år gammal
 2. Har ett svenskt personnummer, mobiltelefonnummer, bostadsadress och bankkonto
 3. Har genomgått en kreditkontroll via UC
 4. Har en fast månadsinkomst
 5. Kan verifiera dig via BankID.
 6. Inte har skyddad identitet

Som seriös kreditgivare har vi ansvaret för att inhämta denna information för att få en så rättvis bild av varje enskild låntagares ekonomi och historik som möjligt. Informationen som vi samlar in genom ansökningsprocessen hjälper oss att bedöma din kreditvärdighet. När din ansökan om nya lån bedöms ser vi till hela din situation och utvärderar noggrant om vi anser att du kan betala tillbaka lånet inom låneperioden. Vi önskar aldrig att försätta kunder som tar nya lån hos oss i ohållbara ekonomiska situationer, därför lägger vi stor vikt på kreditvärdighet. Om du har tagit lån tidigare, som du inte klarat av att betala tillbaka, kan det vara en anledning att din ansökan om nya lån nekas.

Ändamålet när du ansöker om nya lån

När du ansöker om nya lån kan du göra det utan att ange vad lånet ska användas till. Det lån du beviljas är således inte öronmärkt till ett specifikt ändamål, utan du använder lånebeloppet som du själv önskar.

Ansök om nya lån till oförutsedda utgifter eller gör slag i saken och låna till ett inköp eller satsning du planerat för länge. Vi lägger oss inte i hur pengarna används, så länge du kan betala av på lånet enligt avtal.

Ta aldrig nya lån för att lösa gamla

Att låna pengar på nätet kan för de flesta kännas avlägset och främmande. Men när du inte ser andra möjligheter att lösa den ekonomiska situation som uppstått, kan ett lån online vara lösningen. För vi kan alla hamna i ekonomiska situationer som upplevs ohållbara. Om du redan tidigare har tagit flera lån som måste lösas, är det aldrig smart att ta nya lån för att lösa dessa. Det finns en överhängande risk för att du hamnar i en ond cirkel av ekonomiskt trubbel. Friia som ansvarsfull kreditgivare önskar under inga omständigheter stödja ett sådant beteende som försätter kunder i ekonomisk kris. Om du överväger att ta nya lån för att lösa gamla, vill vi råda dig att söka hjälp och lägga upp en avbetalningsplan istället för att fortsätta i en dålig spiral.

Risker när du tar nya lån

Det finns alltid vissa risker som är förbundna med nya lån. Därför vill vi råda dig att vara realistisk när du lånar och tänka igenom dina möjligheter att betala tillbaka under hela den låneperiod du väljer. Du kan ansöka om nya lån med låneperioder från 1 till 7 år. Betalansvaret ligger på dig som låntagare under hela låneperioden. De flesta människor har svårt planera och förutse sin ekonomi flera år framöver. Låna därför under så korta perioder som möjligt.

Vissa branscher är förbundna med större risk för arbetslöshet, vilket kan vara bra att ta med i beräkningarna. Om du räknar med att byta boende inom ett par år, köpa bil eller åka på en längre resa, ska du se till att det också finns utrymme i budgeten till att betala av lånet under hela låneperioden.

Låna bara när situationen verkligen kräver det och belasta dig aldrig med lån som kan innebära onödiga risker.

Kreditvärdigheten är avgörande

Genom låneformuläret får vi en bra bild av din kreditvärdighet, men den faktiska förmågan att betala tillbaka på lånet ligger faktiskt på dig som låntagare. Det är nämligen omöjligt för oss att förutspå hur din ekonomi utvecklar sig över tid, eller om du väljer att lägga dina pengar på annat än avbetalningar. Det är därför viktigt att du själv tar ansvar och är uppriktig mot dig själv och ditt beteende innan du ansöker och blir beviljad nya lån.

Man kan säga att ju bättre kreditbetyg du har, desto bättre lånerbjudande kan vi ge dig. Enkelt kan man säga att de lägsta räntorna erbjuds till kunder som har en väldigt stabil ekonomi, och de högsta räntorna erbjuds de med en inte lika stabil ekonomi och historik. Betalningsanmärkningar kan vara en anledning till att nya lån inte beviljas.

Räntor på nya lån hos Friia

Som kund hos Friia kommer du att ha en fast räntekostnad som ska betalas varje månad. Vi har inte några övriga kostnader eller dolda avgifternär du tar nya lån hos oss.

Räntan som är individuellt anpassad till varje kund är framtagen med hjälp av ditt kreditbetyg och ligger mellan 1,25% till 2,25% i månaden. Den exakta räntesatsen och vilken månadskostnad det innebär framgår av erbjudandet som visas på skärmen strax efter du skickat in din ansökan. Ansök om nya lån, enkelt och smidigt utan överraskningar!

I lånetabellen kan du se vad du får betala om du till exempel lånar 35 000 kr med en låneperiod på 3,5 år. I det fallet skulle du betala cirka 1077 – 1298 kronor varje månad. Månadskostnaderna motsvarar den lägsta samt den högsta räntan, 1,25% och 2,25%.

Kom ihåg att också se till den totala kostnaden när du tar nya lån. Ta en titt på jämförelsetabellen nedan.

Besök din profil på FRIIA.SE

Om du är kund hos oss sedan tidigare har du redan en profil på FRIIA.SE. Om du vill ansöka om nya lån kan du göra det smidigt från din profil.  Återbetalningen av ditt lån sker också från din profil här på sidan. Profilen upprättas så snart du blivit kund hos oss och den månatliga betalningen sker genom Trustly, antingen som autogiro eller via banköverföring. 

Logga in på din sida löpande för att sköta inbetalningar enligt det avtal du har ingått med oss. Profilsidan ger dig en bra överblick över dina framtida inbetalningar och din kvarstående skuld. Om du har möjlighet att lösa ditt lån snabbare går det förstås utmärkt och är förstås fördelaktigt.

Svårt att betala?

Om du tvärt emot skulle ha problem med att betala av ditt lån en månad, rekommenderar vi att du kontaktar oss så snart som möjligt. Vi är villiga att hitta en lösning som passar dig som kund, men det förutsätter att vi hör ifrån dig i god tid. Efter upprepade betalningspåminnelser riskerar du att motta ett inkassokrav, som gör att du kan behöva betala tillbaka hela lånet i förtid.

Gå i dialog med oss så tidigt som möjligt, för att undvika ekonomiska problem. Vi kan erbjuda en betalfri månad som förhoppningsvis kan vara till hjälp när ekonomin är extra ansträngd. Du ansöker genom att logga in på dina sidor.